زالودرماني و حجامت و بادكش
بادكش درمانى
Cupping therapy
پروفسور شارل لیشتن تلر، استاد تاریخ پزشكى در دانشگاه لوزان و هامبورگ در كتاب تاریخ پزشكى مى نویسد: "براى این كه بدانیم به كجا مى رویم، باید بدانیم كه از كجا مى آییم و براى این كه بدانیم در كجا هستیم، باید گذشته ى خود را بجوییم و ببینیم كه از كجا مى آییم."
نابسامانى هاى پزشكى اخیر، تا حد زیادى به این علت است كه انسان، رابطه ى خود را با گذشته قطع كرده است و اگر كسى از گذشته ى پزشكى آگاه باشد، براى پیشرفت دانش پزشكى راه هاى تازه اى پیدا خواهد كرد.
گیاهان دارویی(زرشك-زعفران-زنيان -زيتون-زيره سبز-زيره سياه-زيرهكوهي)
زرشك
از پوست ريشه گونههاي مختلف زرشك در درمان يبوست، التهاب كبد و التهاب دهان و گلو استفاده ميگردد.
موارد استعمال در طب سنتی: در طب گذشته از زرشک به عنوان اشتها آور و ضدالتهاب استفاده می نموده اند.
عوارض جانبی: از عوارض جانبی شایع آن می توان گیجی، خونریزی بینی، تهوع، اسهال، استفراغ و تحریک کلیوی را نام برد.
موارد احتیاط: از مصرف این دارو طی دوران حاملگی می بایست اجتناب کرد.
زعفراناز زعفران به عنوان ماده معطر و طعمدهنده استفاده ميشود. همچنين تازه آن به عنوان آرام بخش و ضد اسپاسم مورد مصرف دارد.
موارد استعمال در طب سنتی: در طب گذشته به عنوان شادی افزا، خواب آور، مدر، مسکن، کاهش دهنده اشتها، قادعده آور، افزایش دهنده قوه باء مورد استفاده قرار می گرفته است.
عوارض جانبی: مصرف زیاد زعفران باعث خونریزی، اسهال، تهوع و سرگیجه می شود. به علاوه مصرف آن به عنوان سقط دهنده، به مرگ منجر شده و مصرف بیش از حد آن نیز مخدر محسوب می شود.
زنجبيل
از زنجبيل در درمان بيماري حركت و سوءهاضمه استفاده ميشود. همچنين بهعنوان ادويهاي مطبوع و اشتهاآور در صنايع غذايي مورد مصرف قرار ميگيرد.
موارد استعمال در طب سنتی: در طب گذشته زنجبیل در درمان استفراغ، سوءهاضمه و نفخ استفاده می شده است. همچنین آن را در کمک به افزایش حافظه موثر می دانسته اند.
عوارض جانبی: روغن فرار زنجبیل را فاقد اثرات تحریک کننده و حساسیت زا ذکر کرده اند ولی به هر حال احتمال بروز درماتیت در افراد بسیار حساس وجود دارد.
موارد احتیاط: مقادیر زیاد زنجبیل ممکن است با داروهای مصرفی بیماران قلبی، دیابتی و نیز داروهای ضدانعقادی تداخل ایجاد نماید. همچنین در دوره ای از حاملگی و شیردهی بهتر است از مصرف مقادیر بیش از مصرف رایج آن در رژیم غذایی پرهیز نمود.
زنيان
از زنيان به صورت خوراكي بهعنوان ضدنفخ، ضدتهوع و خلطآور و به صورت موضعي در درمان دردهاي روماتيسمي استفاده ميگردد.
موارد استعمال در طب سنتی: در طب گذشته از زنیان به عنوان مدر، ضدنفخ و ضد کرم استفاده می کرده اند.
زيتون
برگ زيتون داراي اثر مدر بوده و براي كاهش فشارخون مورد استفاده قرار ميگيرد.
موارد استعمال در طب سنتی: در طب گذشته بیشتر از روغن زیتون به عنوان ملین استفاده می نموده و آن را به خصوص برای معالجه دردهای عصبی توصیه می نموده اند ولی از مصرف برگ زیتون در منایع سنتی هیچگونه گزارشی مشاهده نمی شود.
زيره سبز
از زيره سبز در درمان نفخ و سوءهاضمه استفاده ميگردد علاوه بر آن داراي اثر مدر و زيادكننده شير ميباشد
موارد استعمال در طب سنتی: در طب گذشته زیره سبز را در درمان نفخ، سوءهاضمه موثر دانسته و برای آن اثر زیاد کننده شیر قایل بوده اند.
زيره سياه
زيره سياه داراي اثرات ضد نفخ، ضداسپاسم، ضد ميكروب و قابض بوده، در درمان اختلالات گوارشي به ويژه در قولنج نفخي كودكان و همچنين التهابات دستگاه تنفسي كاربرد دارد. مصرف عمده زيرسياه بهعنوان عطر و طعمدهنده در صنايع غذايي ميباشد.
موارد استعمال در طب سنتی: در طب گذشته برای زیره سیاه خواص ضدنفخ، قابض، هضم کننده غذا، مدر و اشتها آور قایل بوده اند.
عوارض جانبی: مصرف مداوم و بی رویه آن موجبات پیدایش ناراحتی هایی در بدن شده و برای کبد و کلیه ها مضر است.
زيرهكوهي
زيرهكوهي داراي اثرات ضدنفخ و هضمكننده ميباشد و در درمان سوءهاضمه و نفخ كودكان به كار ميرود، همچنين در افزايش شيرمادران موثر است. از زيره كوهي به عنوان چاشني و ادويه استفاده ميشود.
موارد استعمال در طب سنتی: در طب سنتی زیره سیاه در اختلالات گوارشی به عنوان ضدنفخ، اشتهاآور، رفع دلپیچه، ضداسهال و قابض کاربرد داشته است. همچنین مصرف آن را در درمان آسم مفید دانسته اند. مصرف طولانی مدت زیره کوهی یا عرق آن به عنوان لاغرکننده توصیه می شده است.
متخصص گیاهان دارویی با بیان اینکه فصل پاییز دارای طبیعتی سرد و خشک است و باید بدن را با این هوا وفق داد، اظهار کرد: در فصل پاییز هر روز چای نعنا بنوشید.
هادی گلزاری مکمل در گفت وگو با ایسنا، با بیان این مطلب اظهار کرد: در فصل پاییز انرژی بدن رو به تحلیل رفته همچنین بیماریهای سودا مانند آرتروز و بیماریهای پوستی در این فصل در افراد سوداوی مزاج بروز میکند.
وی اظهار کرد: توصیه میشود در این فصل، از مصرف زیاد مواد غذایی مانند بادمجان و برنج که دارای طبیعت سرد و خشک هستند خودداری شود.
گلزاری اضافه کرد: در مقابل مصرف گوشت گوسفند، خشکبار و تنقلات از جمله گردو و بادام به علت دارا بودن طبیعت گرم و بدست آوردن انرژی و رطوبت از دست رفته بدن مورد تاکید قرار گرفته است.
وی عنوان کرد: مصرف مخلوط آب و عسل با لیمو و همچنین چای نعنا در پاییز علاوه بر تقویت قوای جسمی و سیستم دفاعی بدن در درمان سرماخوردگی نیز موثر است.
وی در پایان تصریح کرد: استفاده از روغن کنجد و روغن بادام برای پیشانی، گونهها و ملاج (فاصله یک وجب از نوک بینی تا وسط سر) برای تقویت پوست در این فصل تاثیرگذار است
آنفولانزا چیست؟
آنفولانزا یک عفونت ویروسی است که بینی، گلو و ریه را در گیر می کند. علائم این بیماری شامل تب، درد بدن، سر درد، خستگی، بی اشتهایی،سرفه ی خشک، احساس خشکی یا زخم در گلو می باشد که به صورت ناگهانی ایجاد می شوند. آنفولانزا با سرماخوردگی متفاوت است و علائم شدید تری دارد. بیشتر افراد بدون عارضه خوب می شوند امابرخی اوقات عفونت باکتریایی هم به آن اضافه می شود مانند عفونت گوش، فونت سینوسها، و یا التهاب مجاری هوایی (برونشیت).
مراقبت خوب در منزل می تواند از ایجاد این عوارض جلوگیری کند. عفونت ریه ها عارضه ی خطرناکتری است که ممکن است در برخی افراد ایجاد شود. کودکان زیر ٢سال ، افراد بالای ۶۵سال و افرادی که بیماری جدی دارند بیشتر دچار این وارض شده و ممکن است در بیمارستان بستری گردند.
عامل ایجاد کننده آنفولانزا چیست؟
آنفولانزا یک بیماری ویروسی است.ویروسهای آنفولانزای ( آ ) و ( ب ) بیماری را ایجادمی کنند. ویروس نوع ( آ ) معمولاً عامل ایجاد کننده ی شیوع سالیانه ی آنفولانزا است. این ویروسها مدام در حال تغییر خود هستند و انواع جدیدی ایجاد می کنند که خصوصیات متفاوتی دارد.به همین دلیل ساختمان ویروس از سالی به سال دیگر تغییر می کند و واکسنها و حتی داروها برای اثر بخشی باید تغییر کنند.
علائم بیماری چیست؟
از مواجهه با ویروس تا ایجاد علائم یک تا چهار روز طول می کشد. ابتدا خشکی گلو، آبریزش بینی و احساس زخم در گلو ایجاد می شوند و سه تا چهار روز بعد علائمی مانند تب، سرفه، درد بدن، سر درد، و خستگی ایجاد می شوند.در
آنفولانزا تهوع واستفراغ یا اسهال دیده نمی شود. زمان شیوع بیماری اواخر پاییز و اوایل زمستان است.
آنفولانزا چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشکان بیماری را از روی علائم آن تشخیص می دهند. با این وجود آزمایشهایی جهت کمک به تشخیص وجود دارند.
درمان آنفولانزا :
داروهای ضد ویروسی برای کاهش شدت و طول مدت علائم وجود دارند اما درمانهای خانگی می توانند موثر باشد. بیشتر افراد بدون مصرف دارو خوب می
شوند. مصرف مایعات، استراحت، و بخور برای مرطوب کردن مجاری تنفسی کمک کننده است.
از پزشک خود درخواست تجویز آنتی بیوتیک نکنید چون آنتی بیوتیک تنها بر عفونت باکتریایی تاثیر دارد. مصرف بیش از حد مکملها و ویتامینها نیز تاثیری بر شدت و طول دوره ی بیماری ندارد.
داروهای ضد ویروسی نیز وجود دارند که بیشتر در سالمندان و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند ودرمعرض خطر عوارض هستند به کار می رود. درمان دارویی باید در دو روز اول آغاز علائم بیماری شروع شود و گرنه تاثیر زیادی نخواهد داشت. داروها در مقابل همه ی انواع ایجاد کننده ی آنفولانزا موثر نیستند.
پیشگیری:
با تزریق واکسن به صورت هر ساله، می توان از ابتلا به آنفولانزا پیشگیری کرد.
بسیاری از افراد می توانند به این طریق از ابتلا به آنفولانزا در امان باشند. واکسیناسیون در این افراد توصیه می شود:
* کودکان ۶ماه تا ٢ سال
* افراد بالای ۵٠ سال
* افراد مبتلا به آسم، بیماری مزمن قلبی و ریوی، یا اختلال سیستم ایمنی بدن
* زنان باردار در فصل شیوع بیماری
* تماس نزدیک فرد با بیمار مبتلا به آنفولانزا مانند اعضای خانواده یا کارکنان مراکز درمانی فرمی از واکسن حاوی ویروس زنده نیز وجود دارد که به صورت اسپری بینی در کودکان سالم و افراد بین ۵ تا ۴٩ سال می تواند استفاده شود. زنان باردار و افراد مبتلا به اختلال سیستم ایمنی بدن نباید از این نوع واکسن استفاده کنند.
اس ام اس تبریک عيد غدير
خورشيد چراغکي ز رخسار عليست / مه نقطه کوچکي ز پرگار عليست هرکس که فرستد به محمد صلوات / همسايه ديوار به ديوار عليست عيد غدير مبارک
۱۲ شرط درست غذا خوردن
غذا خوردن شرطهایی دارد. چنانچه دستهایتان را شسته باشید، صرفاً پیش شرط خوردن را به جای آوردهاید، در زیر ۱۲ شرط درست خوردن را بسیار فشرده، اما ساده آوردهایم.
۱) بیش از نیاز بدنتان غذا نخورید تا کالری اضافی دریافت نکنید.
۲) در تنظیم برنامه غذاییتان بکوشید تا مصرف میوه و سبزیهای خام از قلم نیفتد.
۳) تا حد امکان از خوردن غذاهای حاضری (فست فود) خودداری کنید، مگر این که دیگر چارهای نباشد.
۴) آهسته خوردن و جویدن کامل غذا را دست کم نگیرید، به ویژه برای کسانی که چاق هستند و یا اضافه وزن دارند.
۵) توصیه پنجم خوردن تا رفع گرسنگی است، نه این که تا میتوانید شکم خود را پُرکنید. بسیاری از ما هنوز فرق بین سیری و پُری را نمیدانیم.
۶) گرچه وقت خوردن صبحانه و ناهار و شام تا حدود زیادی مشخص است، اما در سایر ساعات نیز بهتر است غذا را با فواصل معین میل کنید.سبزی و میوه فراوان مصرف کنید و غذاهای بیرون را خیلی کم بخورید.
۷) کارشناسان تغذیه معتقدند، میزان چربی وارده به بدن از طریق غذا نباید بیش از یک سوم انرژی مورد نیاز بدن باشد، بنابر این ترجیحاً موادغذایی چربیدار را شناسایی کنید.
۸) وقتی استرس دارید هرگز نخورید، اما بیاشامید، یک لیوان آب خنک، فشار روانی را از شما دور خواهد کرد.
۹) از سالم بودن غذا در محیطهای باز مطمئن شوید و این خود شاید تاکیدی باشد برای خوردن غذای خانگی.
۱۰) بکوشید تا انواع ویتامینها مانند ویتامینهای A و B و C و ... و مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، سدیم، پتاسیم و... را هر طور که شده، روزانه به بدنتان برسانید، این مواد همیشه در دسترستان است؛ مانند آب، هویج، کلم، ماست، کشک، دوغ، هندوانه، تخمهکدو، سبزیهای زرد و سبز، شلغم و...
۱۱) غذای مناسب و خوشمزه را با دود کردن سیگار بلافاصله پس از صرف آن، حرام نکنید. دست کم نیم ساعت صبر کنید.
۱۲) به هنگام سفر حتی به مدت یک روز، از غذاهای مناسب سفر استفاده کنید. گاهی خوردن یک لقمه نان و پنیر و سبزی و یا گردو، بسیار خوشمزهتر از غذاهای رنگین و پرمایه است.
منبع:
زیان چای، قهوه و نوشابه های گازدار
چای، قهوه و نوشابه های گازدار به شدت برای دندان ها زیان آور است. براساس تازه ترین تحقیقات پزشکی، مصرف زیاد این نوشیدنی ها سبب از بین رفتن مینای دندان ها می شود. براساس این تحقیقات نوشابه های گازدار رنگی پنج برابر بیش از نوشابه های گازدار معمولی برای دندان ها ضرر دارند. افزون بر این چای فرآوری شده سی برابر بیشتر از چای عادی به علت اسید سیتریک موجود در آن سبب خوردگی مینای دندان ها می شود.
وقتی یک نوشابه میخورید، چه اتفاقی میافتد؟
10 دقیقه بعد : 10 قاشق چایخوری شکر وارد بدنتان میشود. میدانید چرا با وجود خوردن این حجم شکر دچار استفراغ نمیشوید؟ چون اسید فسفریک، طعم آن را کمی میگیرد و شیرینیاش را خنثی میکند.
20دقیقه بعد : قند خونتان بالا میرود و منجر به ترشح ناگهانی و یک جای انسولین میشود. کبدتان شروع میکند به تبدیل قند به چربی تا قند خون، بیشتر از این بالا نرود..
40 دقیقه بعد : حالا دیگر جذب کافئین کامل شده؛ مردمکهای چشمتان گشاد میشود، فشار خونتان بالا میرود و در پاسخ به این حالت، کبدتان قند را به داخل جریان خون
رها میکند. گیرندههای آدنوزین مغز حالا بلوک میشوند تا از احساس خوابآلودگی جلوگیری کنند.
45 دقیقه بعد : ترشح دوپامین افزایش پیدا میکند و مراکز خاصی در مغز، که حالت سرخوشی ایجاد میکنند، تحریک میشوند. این همان مکانیسمی است که در مصرف هروئین منجر به ایجاد سرخوشی میشود.
60 دقیقه بعد : اسید فسفریک موجود در نوشابه، داخل روده کوچک، به کلسیم، منیزیم و روی میچسبد. متابولیسم بدن افزایش پیدا میکند. میزان بالای قند خون و شیرینکنندههای مصنوعی، دفع هرچه بیشتر کلسیم را از طریق ادرار باعث میشوند.
مدتی بعد : کافئین در نقش یک داروی مدر (ادرارآور) وارد عمل میشود. حالا دیگر کلسیم و منیزیم و رویی که قرار بود جذب بدن شود، بیش از
پیش از طریق ادرار دفع میشود و به همراه آن مقادیر زیادی آب، سدیم و دیگر الکترولیتها نیز از دست میرود.
مدتی بعدتر : کمکم آن غوغایی که در بدنتان ایجاد شده بود فروکش میکند و نوبت به افت قند میرسد. در این مرحله یا خیلی حساس و تحریکپذیر میشوید یا خیلی کرخت و بیحال. حالا دیگر تمام آن آبی را که از طریق نوشابه وارد بدن خود کرده بودید، دفع کردهاید؛ آبی که میشد به جای اسید و کافئین
و شکر، حاوی مواد مفیدی برای بدنتان باشد. تا چند ساعت بعد اثر کافئین هم از بین میرود و شما هوس یک نوشابه دیگر میکنید.
مضرات نوشابه هاي رژيمي :
در نوشابه هاي رژيمي به جاي شكر از شيرين كننده هاي مصنوعي عمدتاً آسپارتام استفاده مي كنند كه خود اين ماده، اشتهاآور است و مي تواند باعث سردرد، سرگيجه و كاهش حافظه شود. مصرف بيش از اندازه آسپارتام خالي از عارضه نيست. تومور مغزي، نقص عضو جنين و بروز حمله هاي صرع بعضي از اين عوارض هستند.
مصرف مداوم نوشابه به علت بالا بودن اسيد فسفريك آن باعث پوكي استخوان و پوسيدگي دندانها مي شود. همچنين خوردن نوشابه باعث چاقي و افزايش وزن مي شود. همچنين باعث توليد انسولين زياد در بدن مي گردد كه فرد را يك قدم براي ابتلا به ديابت نزديك مي كند. قند موجود در يك بطري نوشابه گازدار برابر با دو بسته شكلات است.
نوشابه خورترین ملت جهان كدامند ؟!
سرانه مصرف نوشابههای گازدار در ایران ۴۲ ليتر است. با مقایسه این آمار با آمار دیگر کشورهای جهان به این نتیجه وحشتناک میرسیم که ما در سرانه مصرف نوشابههاى گازدار مقام اول را در جهان پیدا کردهایم !!! برای این که بیشتر تعجب كنيد، بد نیست بدانید که :
ميانگين مصرف نوشابههاي گازدار در دنيا براي هر فرد 10 ليتر است.
در بيست سال اخير، مصرف نوشابه هاى گازدار در كشور، نزديك به ۱۵ درصد رشد داشته است.
در طی همين بیست سال، مصرف شير و لبنيات، تنها حدود يك دهم درصد رشد كرده است.
سرانه مصرف لبنيات در ايران
كمتر از يك سوم استاندار جهاني است.
طبق آمار، ۹۰ درصد كودكان ۲۴ ماهه تا ۱۲ ساله کشورمان، روزانه
حداقل يك بار پفك و نوشابه مصرف كردهاند.
25 درصد از كودكان ايرانى به نوعی با سوء تغذيه دست به گریبانند.
انار و 50 خاصیتش...!
50خاصیت میوه معروف پاییزی
خداوند متعال در هر فصلی میوههای متناسب با آن فصل را آفرید تا آدمی بر اساس نیازهای جسمی خود از میوهها استفاده کند. محققان طب قرآنی بر این عقیدهاند که انار به عنوان یک میوه بهشتی از این جهت در فصل پاییز به بار مینشیند که فصل پاییز فصل خزان درختان و گرفتگی آسمان است و برای جلوگیری از افسردگی و نگرانی دانههای انار بسیار مفید بوده و موجب شادابی میشوند.
همچنین پزشکان و متخصصان تغذیه خواص انار را به ۵۰ مورد تقسیم کردهاند:
۱. پوست و ریشة انار ضدکرم
۲. انار معتدل، مقوی، ملین، ادار آور و ضد تشنگی
۳. اگر بعد از غذا انار شیرین خورده شود رنگ چهره زیبا و غذا آسان هضم میشود.
۴ کسانی که لاغر هستند خوردن انار برای آنها مفید است البته نوع شیرین آن
۵ انار شیرین برای کسانی که یرقان دارند مفید است، یک ساعت قبل یا بعد از غذا میل شود.
۶ انار شیرین سرفه را تسکین میدهد و صدا را باز میکند (برای کسانی که آواز میخوانند)
۷. انار شیرین خارشهای بدن را تسکین میدهد.
۸. طبع انار ترش سرد است.
در زمان سرماخوردگی از این غذاها استفاده کنید!!
مردم معمولاً درمان های سریع و آنی را بیشتر می پسندند و همیشه به دنبال شربتها و قرص های جادویی هستند. بیشتر ما عادت داریم، زمانیکه بیمار می شویم سریعاً به داروهایی که روی پیشخوان افتاده مراجعه کنیم.
به تازگی آب میوه های معجزه آسایی هم به بازار عرضه شده اند که با رنگها و طعم های
مختلف، درمان بیماری های مختلف معرفی می شوند. شاید تا زمانیکه سرماخوردگی تان بهبود پیدا کند، از آنها استفاده کنید، اما باید بدانید که هیچ کدام از موارد ذکر شده یک نوع درمان حقیقی محسوب نمی شوند.
اگر واقعاً می خواهید که از خود در مقابل سرماخوردگی و یا آنفلونزا دفاع کنید، لازم نیست راه دوری بروید و خودتان را اذیت کنید، بهتر است نگاهی به داخل یخچال منزل خود بیندازید.
بله درست است: بسیاری از مواد طبیعی و غذا ها هستند که می توانند با هر گونه باکتری و ویروسی مقابله کنند، همچنین سیستم ایمنی بدن شما را قادر می سازند تا هر گونه میکروب کثیفی را از میان بردارد. مواد زیر به راحتی می توانند از ورود هر گونه آلودگی به داخل بدن جلوگیری کرده و سیستم ایمنی بدن را ارتقا بخشند.
یازده دلیل برای خوردن روزی 1 سیب
سیب به بهبود تنفس، درمان و پیشگیری از آسم، افزایش هوش، پیشگیری و درمان آلزایمر، كاهش كلسترول، كاهش خطر حملات قلبی، كاهش احتمال ابتلا به سرطان، افزایش انرژی بدن، افزایش بینایی و بهبود دیابت كمك میكند.
جدا از طعم و مزهی بسیار عالی كه سیب دارد، این میوه كولهباری از خواص درمانی را در خود دارا میباشد.
سیب نقش مهمی در سلامت بدن دارد و مزیت آن این است كه علاوه بر پیشگیری از بیماریها، باعث افزایش سلامتی نیز میشود.
در اینجا، برای شما دلایلی آوردهایم كه چرا باید روزی حداقل یك عدد سیب بخورید.
1-به بهبود تنفس، درمان و پیشگیری از آسم كمك میكند
محققان انگلیسی اخیراً به این نتایج دست پیدا كردهاند كه مادرانی كه در طی زمان بارداری سیب بیشتری میخورند، كمتر احتمال دارد فرزندانی داشته باشند كه تا سن 5 سالگی دچار آسم شوند.
این میوه میتواند از ریههای افراد بزرگسال نیز محافظت كند.
یک فنجان گزنه برای کسب انرژی
گزنه سیستم دفاعی بدن را تحریک کرده و با خستگی مقابله میکند.
مدتهای طولانی نگاهها به گزنه منفی بوده و محققان به دیدهی شک و تردید به این گیاه نگاه میکردند. اما امروزه از گزنه در حوزهی سلامتی استفادهی زیادی میشود.
میتوان گیاه گزنه را به صورت کپسول و جوشانده مصرف کرد.
گزنه سیستم دفاعی بدن را تحریک کرده و با خستگی مقابله میکند. گزنه به داشتن خواص نیروبخشی و ضدخستگی معروف است.
همه بخشهای این گیاه مفید و قابل استفاده است. در فیتوتراپی از ریشه، ساقه، برگها، گل و دانههای گزنه برای درمان ناراحتیهایی از قبیل مشکلات گوارشی، آرتریت، اگزما، بیماریهای مربوط به پروستات، عفونتهای ادراری، آسم، آکنه، شورهی سر و غیره استفاده میشود.
البته خاصیت نیروبخشی و ضدخستگی گزنه مربوط به برگهای گیاه میباشد.
مصرف گیاه گزنه باعث احساس سرزندگی میشود و همچنین مقاومت بدن ما را در برابر استرسهای گوناگون زندگی بالا میبرد.
این گیاه سرشار از کلروفیل، انواع ویتامینها، مواد معدنی و ... است که باعث کسب انرژی شده و همچنین سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
در بیشتر عطاریها این گیاه را به صورت خشک شده و یا کپسول ارائه میدهند و از آنجایی که در طول سال میروید کافی است دستکش به دست کرده و در طبیعت به دنبال گزنهی تازه باشید.
از ریشه، ساقه، برگها، گل و دانههای گزنه برای درمان ناراحتیهایی از قبیل مشکلات گوارشی، آرتریت، اگزما، بیماریهای مربوط به پروستات، عفونتهای ادراری، آسم، آکنه، شورهی سر و غیره استفاده میشود
اگر احساس خستگی میکنید هر روز دم کردهی این گیاه را مصرف کنید. یک یا دو مشت برگ گزنهی تازه و در صورت نبود آن یک قاشق غذاخوری برگ خشک این گیاه را در یک لیتر آب داغ ریخته و دم کنید. روزانه 3 تا 4 فنجان و به مدت دو هفته از این دم کرده میل کنید.
توجه داشته باشید که مصرف این گیاه برای خانمهای باردار و افرادی که از مشکلات کلیوی و قلبی عروقی رنج میبرند مورد منع مصرف دارد.
اگر میخواهید کپسول این گیاه را مصرف کنید توجه داشته باشید که بیشتر از دوز تجویز شده، مصرف نکنید.
دسته : تغذیه رژیم و گیاهان داروئی
ارزش غذایی اسفناج
اسفناج از نظر داشتن ویتامین B3 بسیار غنی است، بنابراین داروی مهمی برای برطرف كردن بیماری پلاگر است( پلاگر یک نوع بیماری است که بعلت کمبود ویتامین B3 در بدن تولید می شود و نشانه های آن: ضعف بدن ، تشنج ، اختلال در دستگاه هاضمه، و بوجود آمدن لکه های قرمز روی بدن است).
اسفناج به علت داشتن منیزیم، جلوی پیشرفت سرطان را می گیرد.
وجود فسفر در اسفناج برای بدن، مخصوصا برای كسانی كه به كارهای فكری اشتغال دارند و آهن آن برای شهرنشینان كه گلبول های قرمز خونشان جهت تامین اكسیژن سلول های بدن، باید فعالیت بیشتری كنند، بسیار مفید است.
خواص دارویی:
برگ اسفناج از نظر طب قدیم ایران كمی سرد است و برخی عقیده دارند كه متعادل است، یعنی نه سرد است و نه گرم.
دوازده راز از 100 دانه یاقوت
این میوه خوشطعم و خوش رنگ سرشار از آنتی اكسیدانها و مواد معدنی فراوانی است كه به حفظ سلامت اعضای خانواده بدن كمك میكند.
آنتیاكسیدانها
اینمیوه از نظر ارزش غذایی،حاوی مقادیر فراوانی آنتی اكسیدان بوده كه در مقایسه با مواد غذایی مانند چای سبز،درصد قابل توجهی است.تركیبات آنتی اكسیدانی موجود در انار،از ایجاد اختلالات DNA و ابتلا به نقص ژنتیكی پیشگیری میكند.
از بین بردن رادیكالهای آزاد موجود در بدن از خواص آنتیاكسیدانهای موجود در انار بوده كه در پیشگیری از ابتلا به سرطان نقش مهمی دارد.
قلب و عروق
تحقیقات نشان میدهد مصرف روزانه آب انار از تنگ شدن رگهای عروقی و بسته شدن آن پیشگیری میكند. به عقیده محققان، مصرف روزانه یك لیوان آب انار به مدت سه ماه، گردش خون را به سمت قلب بهبود میبخشد و خطر ابتلا به حملات قلبی و عروقی را به میزان قابل توجهی كاهش میدهد.
آرتریت
آرتریت روماتوئید از جمله بیماریهای شایع زنان بویژه در دوره یائسگی است.پژوهشها نشان میدهد تركیبات موجود در دانه انار خاصیت ضد التهابی داشته و مانع از ایجاد آرتریت استخوانی میشود.
سرطان پروستات
پیشگیری از ابتلا به سرطان و كاهش خطر احتمال بازگشت دوباره بیماری در افرادی كه سابقه ابتلا به این بیماری را دارند از دیگر خواص مصرف انار است. آزمایشی كه روی 48 مرد مبتلا به سرطان پروستات انجام شد، نشان داد در افرادی كه در روز یك فنجان انار در وعده غذایی روزانهشان قرار داشت، روند رشد سلولهای سرطانی و پیشرفت بیماری كاهش یافت.علاوه بر این،آنتی اكسیدانهای موجود در عصاره انار،عامل مهمی در پیشگیری از ابتلا به سرطان محسوب میشود.
كاهش كلسترول
مصرف روزانه یك لیوان آب انار میزان كلسترول بد خون (LDL) را به میزان قابل توجهی كاهش میدهد. این آزمایشی است كه دانشمندان روی 700 زن و مرد مبتلا به كلسترول انجام داده و پس از آن دریافتند در افرادیكه روزانه انار مصرف میكنند،میزان كلسترول تا 50 درصد در مدت سه ماه كاهش پیدا میكند.
فشار خون
آب انار بهترین دارو برای افراد مبتلا به فشار خون به شمار میرود و توصیه متخصصان به افراد مبتلا به این بیماری،مصرف روزانه از این میوهاست.
انار سرشار از ویتامینهای مختلف بوده و مصرف یك عدد انار، 40 درصد از ویتامین ث مورد نیاز بدن و دیگر ویتامینها و مواد ضروری مانند ویتامین آ، نیاسین، ویتامین ای، فولیكاسید، فیبر و پتاسیم با مصرف این ماده غذایی تأمین خواهد شد.
دوران بارداری
مصرف انار در دوران بارداری نقش مهمی در تكامل ارگانهای بدن جنین و پیشگیری از تولد نوزاد نارس دارد.متخصصان مصرف روزانه این میوه را به زنان باردار توصیه میكنند.
سرطان سینه
پژوهشها نشان میدهد روغن موجود در هسته انار، حاوی تركیباتی است كه از سرطانی شدن سلولهای سینه، پیشگیری كرده و به تنظیم هورمونها كه نقش مهمی در كاهش خطر احتمال ابتلا به سرطان سینه دارند، كمك میكند.
ضد آفتابی مناسب
مطابق با تحقیقات انجام شده، تركیبات موجود در انار به بازسازی سلولهای آسیب دیده پوست ناشی از اشعه آفتاب كمك كرده و مصرف روزانه آن از حساسیت پوست در برابر نور آفتاب میكاهد.
پیشگیری از ازبین رفتن و شكستن رشتههای كلاژنی و الاستین پوست كه در اثر افزایش سن بیشتر میشود، از دیگر خواص انار است.دانشمندان كاهش احتمال ابتلا به سرطان پوست را از خواص مصرف انار میدانند.
محافظت از دندانها
پیشگیری از تشكیل پلاكتهای دندانی و محافظت از لثهها با مصرف روزانه نصف فنجان انار تضمین میشود.
آلزایمر
آلزایمر از جمله بیماریهای دنیای امروز است كه مطابق با آمار، شمار مبتلایان به این بیماری روز به روز در حال افزایش است. پژوهشها نشان میدهد تركیبات موجود در انار،از زوال سلولهای مغزی پیشگیری كرده و افرادی كه در روز آب انار مینوشند،از توانایی ذهنی بهتری برای انجام كارهای روزانه برخوردار بوده و احتمال ابتلا به مشكلات شناختی و آلزایمر در مقایسه با افرادی كه كمتر از این میوه استفاده میكنند در آنان كمتر است.
پوكی استخوان
فیتو كمیكالهای موجود در آب انار،سطح هورمون سروتونین و استروژن خون را بالا برده و باعث افزایش احساس شادابی در فرد میشود.
تنظیم سطح هورمونها بویژه استروژن، در سلامت استخوانها مؤثر است و احتمال ابتلا به پوكی استخوان را كاهش میدهد.
پياز جزو آن دسته از سبزيجاتي است که تقريبا در غذاي روزانه همه خانواده هاي ايراني وجود دارد.
اين سبزي معمولا به صورت پخته يا سرخ شده در انواع غذاها يا به صورت خام در سالاد مورد مصرف قرار مي گيرد. اما يکي از مسايلي که در سال هاي اخير خيلي باب شده، سرخ کردن پياز و نگهداري آن در يخچال و فريزر براي مدتي طولاني است.
حتي نوع آماده پياز هم در فروشگاه هاي مواد غذايي به چشم مي خورد. در رابطه با خواص اين سبزي پُرمصرف، شرايط ايده آل سرخ کردن آن در منزل و درست يا اشتباه بودن استفاده از پيازداغ هاي آماده دکتر سيدعلي کشاورز، متخصص تغذيه و رژيم درماني توضيح مي دهند:
پياز هم خاصيت دارد؟
البته! پياز سبزي پُرخاصيتي است؛ چون ويتامين C و برخي از ويتامين هاي گروه B را دارا بوده و خاصيت ضدعفوني کنندگي دارد. جالب است بدانيد که هر 100 گرم از اين سبزي داراي 26 ميلي گرم ويتامين C و حتي 260 ميلي گرم پتاسيم، ماده معدني است که به کنترل فشار خون کمک مي کند.
علاوه بر همه اين ها، اين مقدار سبزي داراي 25 کيلو کالري انرژي نيز هست. شايد شنيده باشيد که در گذشته گفته مي شد اگر مسافرت مي رويد حتما در شهري که وارد مي شويد پياز آن شهر را بخوريد. اين حکايت، هم به خاطر جذب ويتامين هاي موجود در اين سبزي بود و هم به خاطر خاصيت ضدعفوني کنندگي آن. اما وقتي پياز سرخ مي شود عمده ويتامين هاي آن (به ويژه ويتامين C و گروه B) را از دست مي دهد.
در ضمن، پياز به عنوان سبزي، منبع فيبر هم هست و به کارکرد طبيعي دستگاه گوارش کمک مي کند. پس مي توان آن را به عنوان يک همراه غذاي پُرفيبر (2 گرم فيبر در هر 100 گرم پياز) ميل کرد.
مي گويند پياز در هواي آزاد آلودگي را به سرعت به خودش مي گيرد. آيا اين موضوع از نظر علمي صحت دارد؟
خب، اين به مدت زمان و نحوه نگهداري پياز بستگي دارد. اصولا اگر پياز براي مدت کوتاهي بيرون بماند، اشکالي ندارد اما اگر پوستش کنده و مغز آب دارش قطعه قطعه شود، مثل هر ماده غذايي ديگر به سرعت آلودگي محيطي پيدا خواهد کرد.
در برخي از مرغ فروشي ها پياز را ريز خرد مي کنند و به همراه فلفل دلمه اي روي فيله مرغ مي ريزند تا مزه دار شود و در يخچال نگهداري مي کنند. اين کار، بهداشتي است؟
اگر براي مدت کوتاه (يک روز) در يخچال باشد، اشکالي ندارد اما بيشتر از آن ممکن است سبب آلوده شدن ثانويه ديگر مواد غذايي از جمله فيله مرغ شود.
در رابطه با شرايط سرخ کردن ايده آل پياز در خانه چه توصيه اي داريد؟
سرخ کردن اگر در حد تفت دادن باشد، اشکالي ندارد اما سرخ کردن پياز در حدي که کاملا قطعات خرد شده اش قهوه اي شوند؛ نه تنها سبب از بين رفتن ارزش غذايي اين سبزي مي شود، بلکه همه فيبرهاي آن نيز مي سوزد و ديگر به عنوان يک ماده غذايي موثر و مفيد نخواهد بود. بنابراين، يک تفت مختصر که به بهتر شدن طعم و مزه غذا کمک کند، مانعي ندارد. البته براي اين کار توصيه مي شود از کمي روغن مخصوص سرخ کردن استفاده کنيد.
آيا سرخ کردن پياز و نگهداري آن براي مدتي طولاني در يخچال يا فريزر صحيح است؟
اصولا ما هيچ گاه توصيه نمي کنيم مواد غذايي پخته را به مدت طولاني در يخچال يا فريزر نگهداري کنند چون هميشه احتمال بروز آلودگي وجود دارد. اگر کسي مي خواهد مواد غذايي را براي مدت طولاني نگه دارد بايد حتما خام باشند چون مواد غذايي خام اگر آلودگي هم داشته باشند، در حين پخت و حرارت ديدن ميکروب و سموم ميکروبي آن ها از بين مي رود.
تقريبا در تمامي روش ها جز کباب کردن مستقيم روي شعله، موادغذايي حرارت 100 درجه را به مدت نيم ساعت تحمل مي کنند و معمولا مقاوم ترين سموم ميکروبي در اين مدت نابود مي شوند. وقتي سبزي از قبل پخته باشد و در يخچال نگهداري شود معمولا موقع مصرف تنها گرم مي شود و ميزان حرارت کم و کوتاه خواهد بود.
پس اگر آلودگي در آن وجود داشته باشد در چنين شرايطي ديگر ميکروب و سم آن از بين نمي رود. پس بهتر است که مواد غذايي پخته براي مدت طولاني در يخچال و يا فريزر نگهداري نشوند، بلکه تازه به تازه براي طبخ انواع غذاها مورد استفاده قرار گيرند.
با توجه به اين حرف ها، پس مصرف پيازداغ هاي آماده که در سوپرمارکت ها به فروش مي رسند را هم توصيه نمي کنيد؛ درست است؟
خب، به طور معمول، اگر مي خواهيد از خواص سبزيجاتي مثل پياز به نحو شايسته اي استفاده کنيد بهتر است از انواع تازه آن ها بهره ببريد؛ به خصوص که هر چه از زمان فرآيند آن ها (حتي به روش استاندارد) بگذرد، ارزش تغذيه اي خود را از دست خواهند داد.
مصاحبه کننده: سميه مقصودعلي
پیاز و سیر؛ ضد آلرژی های بهاری
یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: مصرف پیاز و سیر موجب افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن می شود و مصرف آن از آلرژی های فصل بهار پیشگیری می کند.
سید ضیاءالدین مظهری در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، افزود: در بهار، گرده افشانی درختان و گل ها باعث ایجاد حساسیت می شود که بیشتر به صورت آب ریزش بینی، اختلالات تنفسی به شکل خس خس، بثورات پوستی مثل کهیر، خارش و نهایتاً اگزمای مخاطی به صورت تورم و التهاب بروز می کند.
این متخصص تغذیه گفت: پیاز به علت داشتن ماده ای به نام کوئرستین مانند یک ضد آلرژی عمل می کند و خوردن مرتب آن به افرادی که به گرده ی گیاهان در فصل بهار حساسیت دارند، کمک فراوانی می کند.
مظهری افزود: سیر نیز تقویت کننده ی بسیار قوی سیستم ایمنی بدن است و به عنوان یک ماده ی غذایی ضد باکتری، ضد ویروس و ضد سرطان موجب افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن می شود.
این سبزی با افزایش لنفوسیت های T و ماکروفاژها، عوامل و ابزارهای جنگی سیستم دفاعی را تقویت می کند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران اضافه کرد: در بین سبزی های دیگر، هویج، اسفناج و سایر سبزی های رنگی حاوی بتاکاروتن، سیستم ایمنی بدن را تقویت و از بروز حساسیت های فصلی جلوگیری می کنند.
به طور کلی افرادی که بیشتر گیاهخواری می کنند، سیستم ایمنی قوی تری دارند.